Powered by Nuffnang

30 August 2010

Cerita gambar : itu semalam

Biar gambar menceritakan segalanya. Tapi orang cakap gambar boleh menipu. I believe that. Sangat2 percaya akan perkara tersebut. Bukan semua gambar itu menipu. Kepada isteri dan bakal isteri bila ditunjukkan gambar suami bersama perempuan lain sila beri perhatian. Ini bukan lagi super impose tetapi perlu disiasat rapi. Akan tetapi bila kita dibantu oleh kecanggihan teknologi menjadikan semua gambar yang kita ambil dapat dibanggakan lalu ditayangkan untuk tontonan umum. Uhhh kenapa I mula ayat I macam orang skima gaban sedang beri ucapan tentang keselamatan jalan raya. 
I pun selalu buat gambar menipu. Gambar yang salah padahal kamera telefon yang canggih yang membuat onar. Maksud I bukan I tipu gambar tersebut tetapi gambar tersebut menipu pandangan mata umum. Izinkan I beri satu contoh. Kenapa i perlu minta izin ni page I sukahati la kan nak beri contoh. Malu I.. Contoh selepas ini bukan I yang menipu. Tapi menipu ini dibuat untuk kebaikan sejagat. Kagum giler dengan kepantasan mamat tersebut menggunakan Adobe Photoshop sehingga membuatkan kulit I nampak sehalus kulit bayi dan sekata tahap kecoklatannya. 


Banyak kali edit sehingga tertipu
Ibu yang melihat gambar ini lalu member amaran ‘dah takde baju lain nak pakai nampak ketiak??’. I terpaksa mempertahan diri dengan membalas ‘ibu, itu la baju yang paling tidak seksi sekali’. Uhuh.. anakmu ini tahu tidak elok untuk menayangkan kulit yang tidak putih gebu. 
Kenapa introduction I panjang I pun kurang pasti. Sebenarnya I nak ceritakan tentang ‘itu semalam’. Biar I mula semula, gambar akan menceritakan segalanya. Mari kita perhatikan gambar di bawah; 

Gambar 1 


menarik tangkai hati
Keluar dari ofis lalu dihidangkan dengan kereta yang menarik perhatian lalu hati membuat dialog berikut; 

I: Abang dah lama tunggu? Sorry buat abang tunggu2. 
Abang: Tak lama pun baru jer sampai ni. 
I: Kenapa abang parking depan office? Malu Nurul (bajet lemah lembut kalau guna nama Nurul) kalau kawan nampak. Cakap Nurul berlagak pula nanti. 
Abang: Kalau diorang nak tumpang ajak la sekali. 
I: Takpe la abang, nanti sepah kereta kita. Abang baru basuh kereta ke? Nampak berkilat kilauan. 
Abang: Tak ada la kereta abang memang cantik macam ni je. 
I: Abang jom kita shopping. 
Abang: Boleh juga. Duit abang banyak lagi kat bank. Ada balance 50 ribu lagi. 
I: Abang dah janji nak belikan Nurul handbag Prada kat KLCC kan. 
Bla bla bla.. *sampai esok pun tak habis. 

Gambar2 


pertandingan tangan hebat. tangan putih dan montok vs tangan slim dan tanned. sila undi
Ye inilah hasilnya sepanjang penat lelah dan kesungguhan yang dicurahkan saya dan housemate. Biarpun kaki sedikit cramp dan tangan sedikit kebas (pemilihan screw driver yang tidak betul) tapi tenaga kewanitaan ini sangat kental. Boleh dibanggakan. ‘Eh anak Yusof tu bukan saja pandai masak, pandai berkebun, pandai mengaji, pandai jaga budak, bertukang pun pandai ‘ *menahan hidung kembang kempis. Saya bangga dengan anda Shefny. Sehingga terpaksa membuka skru sampai empat kali kerana tersalah pasang. Sebenarnya lapan tapi telah dibahagi dua. Macam la terel sangat tengok manual pun tidak betul. Perabot DIY pilihan kami berdua - iklan. Teringat semasa belajar Kemahiran Hidup dalam tingkatan 3. I dipuji tukang kebun kerana kotak kayu I cantik dan halus. Tiba masa menjahit sampul untuk kotak kayu tersebut I dikeji kerana pemilihan labuci dan hiasan yang macam orang tidak siuman. 

Gambar3 


dari tanah kita dijadikan kepada tanah kita dikembalikan
Semasa dalam bilik air hendak membasuh tangan selepas makan nasi lemak *makan nasi lemak di waktu malam tidak baik untuk kesihatan. I telah mengejutkan isi rumah. Pandang je cermin I nampak binatang ni sedang merayap di dahi nak pergi rambut I. Apa perasaan jika ini terjadi kepada dirimu??? Fobia la dengan lipas sebab beliau suka terbang. Maaf kepada warga rumah yang telah tidur. Tapi akhirnya lipas yang tidak bersalah itu telah dipijak dengan selipar berwarna kuning. Selipar kuning tauuu... 

Itu sahaja untuk ‘Itu semalam’.k. Selamat berpuasa kepada semua. 
p/s: Jangan curi2 makan. 

kredit: Nurul Kamsiah Hanim

2 comments:

Anonymous said...

semoga penjadi pedoman. haha..

Hanim NK said...

terima kasih encik razif.